Rakennusten riskirakenteilla tarkoitetaan rakennustyyppejä, jotka ovat alttiita vaurioille erilaisten rakennusvirheiden takia. Vaikka nämä rakenteet saattavat täyttää rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet rakennusvaiheessa, ne voivat myöhemmin aiheuttaa jopa kalliita vahinkoja.

Riskirakenteet voivat aiheutta ongelmia kosteuden päästessä rakenteeseen katon, maan tai sisäilman kautta. Kosteus itsessään ei vielä aiheuta ongelmia, kunhan tuuletus on kunnossa ja rakenne pääsee kuivumaan. Ongelmia syntyy siinä vaiheessa, kun kuivuminen on puutteellista ja rakenne on kostea pitkiä aikoja.

Tässä tekstissä käsitellään vanhoissa taloissa yleisesti käytössä olleita rakennusmateriaaleja ja niihin liittyviä riskejä.

Esimerkkejä riskin aiheuttavista materiaaleista

Asbesti

Riskejä aiheuttavista materiaaleista puhuttaessa monesti esiin nousee ensimmäisenä asbesti. Asbestin suosio rakennusalalla oli huipussaan 1900-luvun puolivälissä. Sen kyky eristää lämpöä ja ääntä sekä paloturvallisuus tekivät siitä ihanteellisen valinnan moniin rakennuskäyttötarkoituksiin. Lisäksi asbesti oli edullista ja helppoa käyttää, minkä vuoksi monet rakennusalan ammattilaiset suosivat sitä.

Käänne tapahtui 1970- ja 1980-luvuilla, jolloin alettiin saada tietoa asbestin terveysvaikutuksista. Ilmaan päässeiden asbestikuitujen hengittäminen, osoittautuivat erittäin vaarallisiksi – seurauksena oli vakavia sairauksia, kuten keuhkosyöpää. Terveyshaittojen vuoksi asbestin käyttö kiellettiin monissa maissa.

Vaikka asbestin käyttö on nyt kielletty, sen perintö elää edelleen. Monet vanhat rakennukset sisältävät edelleen asbestia, eikä sen paikallaan oleminen aiheutakaan ongelmia. Ongelmia syntyy siinä vaiheessa, kun asbestia aletaan poistamaan ja asbestikuituja pääsee ilmaan. Asbestin purkaminen vaatii erikoiskoulutettuja ammattilaisia ja turvallinen purkutyö on sekä kallista että aikaa vievää.

Vääränlaiset betoniseokset

Jo vuosikymmenien ajan betoni on toiminut luotettavana rakennusmateriaalina – olipa kyse pilvenpiirtäjän rakentemisesta tai autotallin lattiasta. Vaikka yleisellä tasolla betonia voidaan pitää luotettavana, voi sekin aiheuttaa suuriakin riskejä.

Eri betonisekoitukset ja -tyypit voivat käyttäytyä eri olosuhteissa eri tavoilla. Sääolosuhteet, kuten jatkuva sade, pakkanen tai voimakas auringonpaiste voivat koetella betonin kestävyyttä.

Jotkut betonityypit eivät kestä esimerkiksi voimakkaita lämpötilan vaihteluja, jotka voivat meillä Suomessa olla kylmimmän talven ja kuumimman kesän välillä jopa 60 astetta. Lisäksi on syytä huomioida, että suora auringonpaiste  voi lämmittää betonin lämpötilaa huomattavasti ulkolämpötilaa kuumemmaksi.

Mikäli betonityyppiä ei ole valittu oikein, voi ääriolosuhteet saada betonin murtumaan ja halkeilemaan. Ja kun betoni alkaa murtua, se voi johtaa vakaviin rakenteellisiin ongelmiin, joiden korjaaminen voi olla kallista.

Kiinnitä huomiota rakennusmateriaaleihin ennen asuntokaupan tekemistä

Sekä myyjän että ostajan on hyvä olla tietoinen, mikäli asuntokaupan kohteena olevassa rakennuksessa on käytetty riskejä aiheuttavia materiaaleja. Tämä parantaa molempien osapuolten oikeusturvaa siltä varalta, että riskit alkavat jossain vaiheessa realisoitua.

Vanhojen rakennusten osalta riskien minimoimiseksi on aina syytä tehdä kuntoarvio riskirakenteiden tunnistamiseksi ja riskien arviomiseksi. Ainoastaan kokeneet ammattilaiset voivat arvioida tarkasti, millaisia riskejä erilaiset riskirakenteet ja riskejä aiheuttavat rakennusmateriaalit aiheuttavat.

Kuntotarkastuksen tekijäksi on syytä valita kokenut toimija, jolla on pitkä kokemus eri aikakausina rakennetuista taloista ja niistä riskeistä, joita ne saattavat kätkeä sisäänsä.

Ei riitä, että tarkastaja osaa katsoa pintaa syvemmälle; hänen on tunnettava rakennushistoria, ymmärrettävä eri materiaalien ja tekniikoiden vivahteet ja osattava ennakoida mahdolliset ongelmat.

Kun valitset ammattilaisen, joka tuntee riskirakenteet, voit pienentää riskejä merkittävästi. Älä ota turhia riskejä, vaan panosta laatuun ja asiantuntemukseen.

Paina tästä ja ota yhteyttä! Näin varmistat, että asuntokauppasi tai remonttisuunnitelmasi perustuu vankkaan tietoon ja asiantuntijuuteen.