Rakennuksista ja käytetyistä rakennusmateriaaleista sekä -tavoista puhuttaessa on tärkeää ymmärtää, että rakennuksen kunto ei tarkoita ainoastaan ulkonäköä tai toiminnallisuutta. Kyse on myös asumisturvallisuudesta.

Rakennuksen kunnon ja erityisesti riskirakenteiden tutkimatta jättäminen ennen kiinteistökauppaa voivat altistaa piilevistä vaurioista johtuviin pitkiin oikeudellisiin riitoihin. Nämä ovat usein henkisesti raskaita prosesseja ja käyvät jommalle kummalle tai molemmille kalliiksi.

Valtaosa asuntokauppojen riidoista olisi vältettävissä oikein toteutetulla kuntotarkastuksella.

Pelkkä riskirakenteen tunnistaminen ei monesti vielä riitä. Usein ennen asuntokaupan tekemistä on syytä avata riskirakenne ja joko mittaamalla tai silmämääräisesti tarkastamalla selvittää, ovatko riskit konkretisoituneet.

Riskirakenteiden kanssa toimiessa mikään ei korvaa kuntotarkastajan kokemusta. Koulunpenkillä ei voi oppia kaikkea sitä, mitä kymmenet vuodet riskirakenteiden kanssa työskennellessä opettavat.

Miksi kuntotarkastus on niin tärkeä?

Sen lisäksi, että mahdolliset olemassa olevat piilevät vauriot voidaan havaita ajoissa, kuntotarkastus mahdollistaa myös ennakoivan toiminnan ennen vaurioiden syntymistä. Tämä voi säästää huomattavia summia tulevaisuudessa ja tällä voidaan välttyä tulevaisuudessa kiistoilta korvausvastuusta.

Kuntotarkastus voi paljastaa rakenteellisia ongelmia, jotka voivat olla vaaraksi asukkaille tai käyttäjille. Pahimmillaan piilevät vauriot voivat aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia, jotka olisi voitu välttää asianmukaisella ja ajoissa tehdyllä kuntotarkastuksella.

Arvon säilyttäminen: Rakennuksen arvo säilyy paremmin, kun sen kunto on tiedossa ja mahdolliset ongelmat korjataan ajoissa.

Mitä kuntotarkastuksessa tarkastetaan?

Kuntotarkastuksessa tarkastetaan rakennuksen kaikki keskeiset osat:

  • Perustukset
  • Julkisivut
  • Katto
  • Sisätilat
  • Ilmanvaihto

Tarkastuksen aikana tehdään visuaalinen arviointi ja käytetään myös erilaisia mittausvälineitä sellaisten vaurioiden havaitsemiseen, jotka eivät näy silmämääräisellä tarkastuksella.

Tarvittaessa rakenteita avataan, jolloin voidaan havaita myös piilossa olevia mahdollisia vaurioita.

Kuntotarkastuksen hyödyt asuntokaupassa

Kuntotarkastus tehdään yleensä asuntokaupan yhteydessä. Erityisen tarpeellista tämä on silloin, kun kauppaa tehdään vanhasta talosta. Näissä erilaiset riskirakenteet ovat yleisiä. Sekä riskien tunnistaminen että mahdollisten vaurioiden kartoitus ennen kaupantekoa antaa oikeusturvan molemmille osapuolille.

Asuntokaupan kuntotarkastus antaa ostajalle luotettavaa tietoa rakennuksen kunnosta ja mahdollisista korjaustarpeista. Myyjälle kuntotarkastus puolestaan antaa varmuuden siitä, että hän myy kiinteistön, jonka kunto on tiedossa ja dokumentoitu.

Rakennuksen kuntotarkastus on investointi turvallisuuteen, arvon säilyttämiseen ja tulevaisuuden suunnitteluun. Se antaa selkeän kuvan rakennuksen kunnosta ja mahdollistaa ennakoivan toiminnan.

Paina tästä ja ota yhteyttä asiantuntijoihimme! Näin varmistat, että voit tehdä asuntokaupat hyvillä mielin.